Koken op inductie: niets dan voordelen

Gepubliceerd op 10 januari 2024 om 09:03

Lees steeds mijn klimaatnota's, het kader waarin je mijn posts moet begrijpen

Toen ik leerde dat we alles moeten elektrificeren als we van fossiele brandstoffen af willen geraken, kocht ik meteen een inductiekookplaat. Tot dan zweerde ik bij gaspitjes. Ik gruwelde van de elektrische kookplaten.

Mijn partner was verontwaardigd. Maar we hebben eigenlijk geen moment spijt gehad van de overstap.

Ik kocht zo goed als het goedkoopste model. Een met een gewone stekker die in een gewoon stopcontact paste. De volle 220 euro heeft het ons gekost.

We koken er nu al 4 jaar op zonder problemen.

Voordelen:

  • reageert sneller dan een gasvuur
  • is gemakkelijk proper te maken
  • wordt niet heet en is tijdens het koken ook gemakkelijk proper te maken
  • veroorzaakt geen verbrandingsgassen***
  • het is zuiniger dan kookplaten op gas of klassieke elektrische kookplaten.

Nadelen

  • potten en pannen moeten magnetisch zijn. Dit is tegenwoordig bij de meesten het geval.
  • afhankelijk van de potten is er soms een trillend of piepend geluid te horen. Bij zwaardere potten en pannen is dit minder of niet het geval.
  • bij een inductievuur op 1 fase = met een gewoon stopcontact, wordt de stroom geregeld om te voorkomen dat de draden zouden smelten. Hierdoor kan je niet alles gelijktijdig op 100% zetten. In ons geval is dat nog nooit een probleem geweest. Maar als je echt graag kookt en met veel potten tegelijkertijd, neem je best een groter model dat op 3 fasen werkt = speciale stekker/neus.

Ik was me er zelf niet van bewust tot voor kort, maar de impact op de luchtkwaliteit binnenshuis door het koken op gas is niet te verwaarlozen. (natuurlijk niets vergeleken met de miljoenen mensen die nog op hout moeten koken.

Als je meer wil weten kan je de linken hieronder lezen:

Artikel van de Guardian (Engels) 15/01/2023

Artikel van de VRT "gasvuur veel schadelijker..." 11/2023

Het onderzoek van TNO met link naar het rapport 8/11/2023